فیشر یا شقاق به دو فرم حاد و مزمن دیده می شود. فیشر حاد زمانی است که علایم طی یک ماه اخیر شروع شده است و با درد شدید مقعد به خصوص در موقع اجابت مزاج شروع شده و زخم به صورت حاد است. درمان شقاق فرم حاد فیشر به صورت مراقبتی و سرپایی است. اکثراً با تغییر عادات غذایی و مصرف فیبر و سبزیجات و تنظیم عادات اجابت مزاج و استفاده از پمادهای بی حس کننده درمان می شود.
فیشر مزمن وقتی است که علایم فیشر طولانی شود و گاهاً علایم تکرار شود در این حالت ?شقاقمزمن می شود در این حالت اکثراً یک زائده پوستی نیز در لبه مقعد ایجاد می شود که در این صورت اکثراً نیاز به درمان های بیشتر از قبیل جراحی دارد. شقاق مقعد عبارت است از پارگی یا شکاف در ناحیه مقعد. این بیماری در تمام سنین و حتی در شیرخواران نیز رخ میدهد. درد و شدید به هنگام عبور مدفوع سخت یا حجیم که امکان دارد تا یک ساعت نیز طول بکشد از علائم این بیماری است. حتی ممکن است درد درمان شقاق دوباره با اجابت مزاج بعدی بر میگردد. درد به هنگام نشستن روی یک جسم سخت. وجود رگههایی از خون روی کاغذ توالت، لباس زیر، یا پوشک بچه . خارش اطراف مقعد . کودکان مبتلا ممکن است از اجابت مزاج امتناع کنند.
علت دقیق آن نامشخص است، اما علایم معمولاً بعد از فشار آمدن به مقعد ناشی از مدفوع سفت و حجم ظاهر میشوند. یبوست، بارداریهای متعدد، سرطان خون، بیماری کُرون، بیماریهای نقص ایمنی از جمله علل شقاق مقعد است.
پیشگیری از شقاق مقعد
برای پیشگیری از شقاق مقعد جلوی بروز یبوست را با اقدامات زیر بگیرید:
روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید.غذای پرفیبر مصرف نمایید.در صورت لزوم، از داروهای شلکننده مدفوع یا مسهلها استفاده نمایید.به هنگام اجابت مزاج، فشار بیش از اندازه وارد نیاورید.اغلب بزرگسالان در عرض 6-4 هفته با درمان شقاق مقعد خوب میشوند، به نحوی که دیگر به جراحی نیازی نخواهد بود. اغلب شیرخواران و کودکان کم سن، بعد از شل کردن مدفوع بهبود مییابند اما تشکیل جوشگاه در محل زخم به نحوی که دفع مدفوع را با مشکل روبرو کند. از عوارض احتمالی زخم فیشر است.